Zot van fietsen - Angélique Dupré
15997
single,single-post,postid-15997,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

28 sep Zot van fietsen

2Afgelopen weekend was ik te gast op de Meidenparade, een initiatief van Zot van Fietsen dat in Vlaanderen werk maakt van veilig, gezond en aantrekkelijk jeugdwielrennen. Eén van hun doelen is om ook het meisjeswielrennen te ontwikkelen en te promoten.

Toen ik van initiatiefneemster Isabelle De Craene de vraag kreeg om als oprichtster van Ladies Fun Sports ook aanwezig te zijn, ging ik daar graag op in.

Na de meidenparade onder begeleiding van o.a. Sien (Ketnet) en Sean De Bie (Lotto-Belisol) op het afgesloten Circuit van Zolder werden op het podium 10 ideeën voorgelezen om het meisjeswielrennen in Vlaanderen te ontwikkelen en te promoten.

De ideeën zijn gericht aan de Minister van Sport en Innovatie, de CEO van Wielerbond Vlaanderen, de Administrateur-generaal van BLOSO en de Vlaamse media.

Door de 10 ideeën ook over te nemen in mijn blogpost, hoop ik ook mijn steentje bij te dragen en een aantal dingen in gang te zetten. Here we go:

 • Blijven jullie, samen met ons, bij de media aandringen om meer te berichten over de vrouwelijke elite renners?In afwachting van gelijkwaardige media-aandacht houdt Mieke Docx op Zot van Fietsen een blog bij, Girlpower. Ze vertelt over haar ervaringen als elite renster. Meisjes krijgen zo een blog voor en achter de schermen van het dameswielrennen. Het publiek ook. Zetten jullie ook jullie eigen kanalen in om te zorgen dat de blog een groot bereik krijgt?
 • Wat denken jullie ervan om samen met Zot van Fietsen een promofilmpje te maken voor onze sport. We kunnen het samen met de federaties, clubs en renners verspreiden en aan een groot publiek tonen dat meisjes welkom zijn in onze sport.
 • Wij verdienen na elke wedstrijd een podiumceremonie. Even op dat schavotje staan is een mooie erkenning voor onze inzet. Ook al zijn we met niet zo veel, we doen wel even hard ons best in een wedstrijd. Zouden jullie de organisatoren daarop attent willen maken?
 • Kunnen jullie als federatie meer inzetten op technologie? Bij de aspirantenkoersen rijden we meestal mee met de jongens op een afgesloten parcours. Met behulp van transponders zou het toch mogelijk moeten zijn dat wij blijven rijden en niet uit de koers genomen worden, ook al worden we door de jongens gedubbeld.
 • Cycling Team Houtland Westkust nam een mooi initiatief. De organisator beloofde een aparte wedstrijd voor meisjes aspiranten wanneer minstens 15 meisjes vooraf registreerden. Kunnen jullie dat idee bij de organisatoren bekend maken?
 • Meer wedstrijden voor enkel meisjes zou de sport toegankelijker maken. Kunnen we samen organisatoren overtuigen om bijvoorbeeld 1 keer per maand, en afgewisseld over de verschillende provincies, een wedstrijd voor dames nieuwelingen en junioren in te richten?
 • Wat denken jullie van een wielersportdag voor scholen? Meisjes zouden er, in sessies voor enkel meisjes, kunnen proeven van de verschillende disciplines in onze sport. Of een kampioenschap veldrijden voor scholen naar analogie met de Vlaamse veldloopweek?
 • De Vlaamse meidenploegen (dat zijn er een kleine tiental) zouden, elk op hun beurt, eens een ‘open training’ kunnen organiseren waar alle meisjes welkom zijn, bijvoorbeeld op de piste van Wilrijk, Circuit Zolder of op een verkeersvrij stratencircuit.
 • Wielerbond Vlaanderen, zijn Raad van Bestuur, comité’s en commissies zijn enkel door mannen vertegenwoordigd. Wij meisjes en dames, zijn een groeiende groep leden en we zouden het fijn vinden om ook vrouwen in de vertegenwoordiging terug te vinden.
 • Aan de tafel van Vive le Vélo passen ook Vlaamse dames met kennis van koerszaken. We stellen er een paar voor: Mieke Docx, onze schrijvende vrouwelijke pelotonpuppy, kan er over haar persoonlijke koerservaringen vertellen, Katleen Vermeiren zette het eerste BK voor dames veldrijden op de kaart, en won het nog ook. Vandaag is ze PR madam van het regelmatigheidscriterium De Moedige Veldrijder. En Angélique Dupré stampte Ladies Fun Sports uit de grond, een online en offline community voor lopende en fietsende dames!

 

2 Reacties
 • Isabel De Craene
  Geplaatst om 13:22h, 30 september Beantwoorden

  Bedankt voor je enthousiaste steun Angélique! Samen schakelen we sneller!

 • Annelies Geneyn
  Geplaatst om 10:03h, 01 oktober Beantwoorden

  Ik ben een lopertje, maar passief zeker zot van koers. Helemaaal akkoord dat dames/meisjes in de wielersport meer aandacht verdienen. Mooi geschreven ook!

Geef een reactie