U moest zich schamen. - Angélique Dupré
16118
single,single-post,postid-16118,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

09 jun U moest zich schamen.

Kevin Van Hoovels

Beste wielerbond,

U moest zich schamen.

Ik ben ontgoocheld. Verbouwereerd. Boos. Woedend zelfs.

Vier jaar lang heb ik gezwegen. Voor de rust. Omdat ik, naïef als ik ben, wilde geloven in jullie oprechtheid, jullie eerlijkheid. Vandaag kan ik niet anders dan in de pen kruipen en jullie herinneren aan een aantal feiten. Feiten, as in waargebeurd.

Vandaag, op 56 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Rio, spat Kevin zijn droom uiteen. Vanaf 1 juli is hij werkloos. Dat is nog welgeteld drie weken. Wij hebben pas een huis gekocht en wij hebben ook samen een dochtertje Aimée (18 maanden). Onze vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig.

Nochtans, als ik alle uitslagen van de voorbije twee jaar in een excel tabel (ja, ik heb dat echt gedaan) naast elkaar plaats is het duidelijk. Niemand heeft beter gepresteerd. Niemand heeft België meer punten bezorgd, die toelaten twee renners in plaats van 1 renner af te vaardigen.

En toch houden jullie hem thuis.

Jullie trekken liever de kaart van de jeugd? Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen want vier jaar geleden wilden jullie er nog alles aan doen om Sven Nys, toen 35 jaar, in London te krijgen.

Jullie stuurden Kevin toen de hele wereld rond om punten te pakken. Alleen hadden jullie er niet op gerekend dat hij ook zelf in staat was om zich te kwalificeren.

Voor de Olympische Spelen 2012 in London waren er strenge objectieve criteria vastgelegd:

 • top 12 op het Europees Kampioenschap;
 • top 16 op het Wereldkampioenschap;
 • 2x top 16 op een Wereldbeker;
 • of 1x top 12 op een Wereldbeker

 

Kevin werd 15e op het WK in Champery en was zodoende in september 2011, een jaar op voorhand, al zeker van zijn deelname aan de Olymische cross country wedstrijd in augustus 2012.

Hadden jullie diezelfde strenge criteria behouden, dan mocht enkel Kevin nu zijn koffers pakken voor Rio. Ook in zowat elk ander land was hij met zijn 10e plaats op het WK in Andorra in september 2015 een certitude geweest.

En toch houden jullie hem thuis.

Waren er dan geen andere prestaties? Ik durf te zeggen van wel.

Op de 8 Wereldbekers die de voorbije twee jaar op het programma stonden was Kevin 3x eerste Belg en 3x tweede Belg. Eén keer gaf hij op door ziekte (buikgriep). Welgeteld één keer liet hij een steek vallen. Nota bene vlak na het overlijden van zijn vader.

Verder slaagde er, nog steeds volgens mijn excel tabel, niemand in om meer top 30 plaatsen bijeen te rijden in de Wereldbekers dan Kevin.

En toch houden jullie hem thuis.

Dan is er nog het Europees Kampioenschap. Een wedstrijd die zowel kwalitatief als kwantitatief niet te vergelijken is met het Wereldkampioenschap en de Wereldbekers. Een aantal wereldtoppers, waaronder Wereldkampioen Nino Schurter himself, laten het EK liever aan zich voorbij gaan wegens niet belangrijk. Bovendien is ook het aantal starters veel beperkter omdat bijvoorbeeld een land als Zwitserland met pakweg 10 goede mountainbikers, die niet allemaal meeneemt.

Kevin zijn Europees Kampioenschap dit jaar was niet goed. Slecht zelfs. Maar mag het even, twee weken na het overlijden van je vader?

Ik had meer empathie verwacht van jullie. Meer respect voor Kevin en zijn prestaties de afgelopen jaren.

En toch houden jullie hem thuis.

Dit is een zeer bitter afscheid van de mountainbikesport. Een familiaal wereldje waarin iedereen iedereen kent en waarin ik de voorbije jaren nieuwe vrienden heb leren kennen. Een wereld waar geen plaats is voor afgunst.

Ik vraag me af: waarom zijn jullie niet bij die objectieve criteria van vier jaar geleden gebleven? Jullie hebben er een soep van gemaakt. Met objectieve criteria was er immers nu geen plaats voor discussie.

Beste wielerbond,

U moest zich schamen.

Wordt vervolgd.

10 Reacties
 • Peggy Commers
  Geplaatst om 11:06h, 09 juni Beantwoorden

  SCHANDALIG MEER IS HET NIET. Daar zit weer geld achter, meer niet!!!! Kevin zal ni genoeg in hun handjes duwen wsl!!! Echt schandalig. DAT IS BELGIË

 • Elke Hoedt
  Geplaatst om 11:25h, 09 juni Beantwoorden

  Beste Angélique en Kevin, wij delen jullie frustraties en ontgoocheling. Ook wij hebben jammergenoeg ervaren dat binnen de wielersport de sportieve prestaties van weinig belang meer zijn. Ik vind het sterk en mooi hoe je je man verdedigt op een objectieve manier. Ik hoop dat de wielersport ooit terug naar zijn essentie kan komen: de beste wint, niet diegene die de meeste mensen kent, niet diegene die het meeste geld beschikbaar heeft, niet diegene die vals speelt, niet diegene die niet meer in de spiegel durven kijken. Samen komen jullie er wel doorheen. Alvast succes, Elke & Egidijus.

 • patrick
  Geplaatst om 11:49h, 09 juni Beantwoorden

  inderdaad schandalig.En hy is dan een rasechte mtb er;die er alles aan doet voor zijn conditie.zelfs enkele crossen meedoen.maar ja,ze gaan liever zelf de mannen van de bond.Veranderen van nationaliteit zoals de motocrossers vroeger.of van naam veranderen : nl NYS.!hou er de moed in en we zien jullie misschien deze winter op crossen

  • Patrick
   Geplaatst om 12:54h, 09 juni Beantwoorden

   Graag volgende keer uw familienaam vermelden. Ikzelf zit veel in het mountainbike milieu (en behandel elke renner gelijk) en wens in geen enkele polemiek betrokken te worden. Bedankt voor uw begrip Alleen de voornaam vermelden kan aanleiding geven tot misverstanden.

 • Dave
  Geplaatst om 21:53h, 09 juni Beantwoorden

  Onwaarschijnlijk… hou ons zeker op de hoogte over wat de wielerbond laat weten. Succes!

 • Sylvain + Jeannine
  Geplaatst om 07:45h, 10 juni Beantwoorden

  Ik vindt als het allemaal zo is gegaan een pure schande maar welke persoon houd zich daar mee bezig voor de selectie.

  Den dan toch twee keer na BWB

 • hans mermans
  Geplaatst om 12:35h, 10 juni Beantwoorden

  ‘selecties’ door de ‘bond’ getuigen keer op keer van onbekwaamheid en verregaand amateurisme.. flutregels die zwemmen in subjectiviteit om nu es de ene dan de andere voor te kunnen trekken.. Toen Nijs (met alle respect), nu ‘de jeugd’,.. Nu es recente uitslagen, dan weer es volstaat het ‘iets bewezen’ te hebben,.. Als je vooraf duidelijk stelt wat de voorwaarden zijn, dan moet je niemand teleurstellen.. :/ bv top 10 WK, 2x top 15 in Wereldbeker,.. objectief en geen flauwe zever zoals nu. Go for it!

 • Peter Van Santvliet
  Geplaatst om 21:40h, 10 juni Beantwoorden

  Daar ken ik alles van….Toch moet je blijven vechten !!!

 • Robert bormans
  Geplaatst om 11:22h, 17 juli Beantwoorden

  Tja, zoals altijd zal er weer wat eigenbelang zijn dat belangrijker geacht wordt dan bewezen prestaties.

 • patrick
  Geplaatst om 21:11h, 05 augustus Beantwoorden

  Groot gelijk over bondstop . Nemen beslissingen in hun belang en niet volgens belang van renners of inrichters ! Zie ook mijn FB pagina van vorige week !!

Geef een reactie